Fórum FIAT Croma klub

... úlohou tohoto fóra je sjednotit všechny majitele a příznivce vozů FIAT Croma za účelem výměny zkušeností, poskytnutí rad a informací
Právě je čtv 21. lis 2024 15:39:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 564 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Simmyho Croma 2.5TD [85kW]
PříspěvekNapsal: úte 12. bře 2013 18:11:22 
Mecenáš fóra

Simmy, jak dlouho si myslis ze to vydrzi takhle v cistote?
Dejme tomu ze by jsi si namontoval ochranny kryt na redni ram, tim by jsi eliminoval venkovni znecisteni na minimum. Jde mi o treba olej atd. Jako kazdy pretesni auto ale stejne to nekde chcije :(
Jde mi o to ze se s tim 2 roky vylozene seres, tak aby to chvili vydrzelo.
Takze co od toho cekas?

PříspěvekNapsal: úte 12. bře 2013 22:29:18 
Administrátor

nevím :) tohle ti nikdo neřekne ... u tohoto motoru obzvlášť ... vše se snažím dělat tak, aby to neteklo, ale jediné co mi zbývá, je víra v to, že to nepoteče ... jinak nevím ... když to poteče, bude mě to mrzet, ale límec si neurvu ... problém, který sem předtím měl, byl ten, že sem ani nevěděl odkud co teklo, pač to bylo zechcané celé, ted případně aspon zjistím odkud unik je a pokud to nebude nesmysl, třeba se s tím bude dát něco dělat

dneska jsem byl zase celý den na dílně, tak jsem se zabýval repasí zadních brzd, to je v procesu ... a pomalu už čistím díly na tu převodovku ... a opět se mi potvrdilo, že co je mastné, to nezrezne :D jinými slovy ... co byl olejem zechcaný diferák, tak jeho kryt je po vyčištění jako kdyby vyjel z fabriky :) a co byl jen špinavý a suchý dekl pátého stupně, tak ten už je zašlý a abych z něj sundal oxidaci, musel sem ho trochu pošudlit ocelákem

ObrázekObrázek

ObrázekObrázek

PříspěvekNapsal: stř 13. bře 2013 13:22:04 
Administrátor

Chlapi -a hlavně Pavle- když skládáte převodovku potažmo motor, tak dáváte šrouby na lepidlo/jistič šroubových spojů? Jde o to, že mi na většině šroubů a asi na všech u převodovky přišlo, že jsou nalepené, pač klasicky nešly snadno urvat a pak lupnutí a šly hladce vytočit, takže to přisuzuju lepidlu ... jak to děláte vy?

PříspěvekNapsal: stř 13. bře 2013 19:06:23 

lepidlo na zajištění se dává jsdině když je riziko že se to povolí což u skříně není to lupnutí je lepidlo kterým jsou ty skříně utěsněný a slepený dohromady a zateklo to do závitů. Já jsem kdysi taky čistil převodovku dokonce i leštil protože na ní někomu vytekla baterka a byla šíleně zaoxidovaná. Strávil jsem na tom víkend, vypadalo to pěkně ale po pár měsících to stejně špinavý tohle je marnej boj to by si s tím nesměl jezdit

PříspěvekNapsal: stř 13. bře 2013 19:10:51 

Nevim ale na utěsněni se dost často použiva takovej ten červenej silikon pro tepelny spoje namazneš spojiš a je to super těsněni jedina potiž je se při dalšim rozdělani očistit to na holo potvora drži jak prase :mrgreen:

PříspěvekNapsal: stř 13. bře 2013 19:19:33 
Administrátor

já jen z obavy, aby se to třeba vibracema a teplotníma změnama nepovolilo časem ... to samé prsa na tom motoru ... takže z toho strach mít nemusím, jo? nechci aby mi to začalo téct kvůli tomuto

jinak že to dělám prakticky zbytečně je mi jasné .. že to nevydrží ten hliník s tím prakticky počítám ... no v původním zamaštěnem stavu jsem to tam dát stejně nemohl ... zevnitř jsem ten šlem stejně musel odstranit, protože by mi nedalo to tam takto vrátit no a nechat vnějšek jen nejak ošudlaný hadrou, to bych nebyl já :) mě znáte

červený silikon mi nesmí na auto :) jedině černou, na ten červený mam alergii ... z toho, jak dycky vidím ty motory skypané silikonem, jak to z toho teče z těch spojů ... fuj

PříspěvekNapsal: stř 13. bře 2013 20:38:41 

Asi jak psal Pavel.Ja jsem co slo tak vse podle knihy na motoru na moment a lepidlo jsem daval kdyz jsem pridelaval setrvacnik pac se me uz jednou povolil a to jsem ho mel na moment tak od jiste doby setrvak davam na LOCTAIT nebo jak se to pise.

PříspěvekNapsal: stř 13. bře 2013 20:42:51 
Administrátor

ok, tak asi dám na vás ... na druhou stranu, pokud to lepidlo mám, tak vyloženě na škodu nebude, coo? :)

mmch. LOCTITE, ale to je jedno, kdo chtěl, pochopil :)

PříspěvekNapsal: stř 13. bře 2013 20:54:35 

ja osobne si myslim že tim lepidlem nic asi nezkazis ;) ja ten motor skladal dva mesice nescetne hodin v garazi jen tim mitim jsem stravil temer 5 dnu.A muzu ti ric kdyz to zaclo tyc na dvou simerinkach tak jsem videl vsechny svaty!!!!!!!Modli se at ti to netece :mrgreen:

PříspěvekNapsal: stř 13. bře 2013 21:05:53 
Administrátor

jo, když jsme u toho mytí, já dneska pul dne myl další díl té posrané převodovky :D
ObrázekObrázek

už z toho čištění začínám šedivět :) už ať je to za mnou

s tím tečením mě nestraš, pač těch gufer se taky bojím jak čert kříže, pač sem dvě dokonce skřípl při té mojí slavné druhé montáži ... tak aby mi z toho nehráblo

ty si skládal dva měsíce, ja už se seru přes dva roky :D asi se fakt dám na modlení, pač je pravda, že projekt začal tím, že sem motor chtěl je přetěsnit .. a jestli po dokončení projektu poteče, tak je to vlastně docela neuspěch :D

PříspěvekNapsal: stř 13. bře 2013 21:19:05 

Ahoj Simmy, volně navazuji na předešlou dávnější debati z ITC o tom , že bychom měli jít v Práglu na to pívo. A docela mě zaujalo to vaše licitování o převodovkách, takže hned je téma k pivu na světě :D :D

Fiat Croma MKII-->MKI 2000 IE- už Nepojízdný Dárce
Fiat Uno Logo 1500 SPi Selecta

PříspěvekNapsal: stř 13. bře 2013 21:22:38 

na těsnění nešetři převodovka se jinak než tmelem těsnit nesmí a na motorech se to dneska taky používá čím dál častěji osobně jsem papírový těsnění neviděl na motoru už hodně dlouho většinou je tam silikon, nebo plech, nebo gumový O kroužky. Používáme v práci speciální těsnící tmel Loctite na motory a ten drží dobře ten zajišťovací sajrajt na šrouby je dobrej i pro to že brání aby ti do hliníku ty ocelový šrouby zarostly

PříspěvekNapsal: stř 13. bře 2013 21:32:34 
Administrátor

mirecheck: jo ... já se chystal ti napsat SZ, ale pak sem nějak nevěděl jak s časem a tak :) takže jak se vrátím do prahy, určitě bych něco spáchal :) taky lamentuješ nad převodovkama, jo? :)

jasně, při těsnění na papír by pak neseděly tolerance a vývrty, to dá rozum :) upřímně řečeno, při kvalitě dnešních tmelů vidím raději použití tmelu bez papíru ... papír mi přijde, že časem dělá neplechu ... já používal doted origo tmel na kamiony od Mercedes-Benz .. prý s tím jde utěsnit i LIAZka :) tak tomu docela věřím, ale nevím, jestli už mi od použití na motoru nezatuhl ... ale mámv zásobě černý motorový tmel od Würth, na ten je taky samá chvála, tak snad nezklame ... s tím zarostením dobrý poznatek no :) prostě tam to lepidlo prdnu a bude klid

PříspěvekNapsal: stř 13. bře 2013 21:40:55 

nelamentuju, zatim sem se k tomu jěště nikdy neodhodlal abych se pouštěl do uprav gearboxu. Jedinej poznatek mam že když roztláčíš auto pozadu z kopce a misto R tam jebneš 4 tak to nepřežije celá pohoná soustava :D :D ale to už je dávo..... no ale až se vrátíš, určitě napiš sz do itc nebo ted i sem a zajdem :)

Fiat Croma MKII-->MKI 2000 IE- už Nepojízdný Dárce
Fiat Uno Logo 1500 SPi Selecta

PříspěvekNapsal: čtv 14. bře 2013 18:56:53 
Vrchní provokatér fóra

Ti poradim jak se s tim drbat jeste vic.Nalesti skrin a nalakuj,at to vydrzi.Jsem tak chtel motku,ale taky z toho mam docela hruzu.

PříspěvekNapsal: čtv 14. bře 2013 19:24:43 
Mecenáš fóra

Ale to potom zmatovati a cele lesteni prijde vnivec. Navic nevim co by tomu rekla sul?

PříspěvekNapsal: čtv 14. bře 2013 19:42:47 
Administrátor

lak asi nebude uplně nejlepší nápad .. je tam pár míst, kde ta mastnota zbyde, navíc sou tam výkyvy teplot, pak taky ta sul, je tam hodně ruzných zakoutí, takže se to dobře nenalakuje a jak se to začne loupat, bude to ještě horší .. lak ne ... spíš se ted zajímám o nějakou "impregnaci" ... jestli to třeba nějak navoskovat nebo tak ... uvidím jestli se mi povede něco najít

EDIT: ajo, já přehlídl to leštění ... tyvole, Manas!! já už jen z toho mytí jsem šedivý až na temeni a ty ještě s leštěním? jako bys tu skřín neměl nikdy v ruce :D nehledě na to, že se mi leštěné motorové věci moc nelíbí

PříspěvekNapsal: čtv 14. bře 2013 20:36:34 
Administrátor

dneska sem přišel dom a ani se mi nechtělo do vany, jak už mám plné zuby všeho toho mytí a čabrání se ve vodě ... a navíc ... ono v -8°C při sněžení dělat s wapkou, to taky není uplně top ... no ještě, že už mám všechny ty hliníkové krámy vyčištěné a trochu klidu, ted už jen ty kolečka a vnitřnosti, je toho taky jak nasráno a navíc vše co bylo vevnitř je pokryté takovým šlemem z toho oleje, že si s ním ví rady jen čistič brzd ... zítra ještě něco vyzkouším, ale brzo mi z toho škrábne v hrnku ... že já tu převodovku nedal někomu a nezaplatil mu, jak sem to původně plánoval :D ale zas by mi ji tak hezky nevyčistil, vysral by se na mě, hihi

ObrázekObrázek

při rozborce jsem jinak narazil na jeden jev a domnívám se, že to asi nebude uplně správně ... co na to říká místní smetánka? řekl bych, že se ložiska protočily a to by se asi stát nemělo, co? vypadá to jako "přivařený" hliník na tom ložisku ... ve vývrtu ve škříni matroš chybí
ObrázekObrázekObrázekObrázek

ObrázekObrázekObrázek

ještě dotaz s ložiskama spojený ... parťák mi tvrdí, že ložiska musím nalepit, bezpodmínečně ... názory? rady?

no a abych si trošku ulevil od toho čištění a tak, tak jsem vytáhl a oprášil nápravnici a začal ji pomalu připravovat .. našel sjem si vhodnou paletku a takhle na to přijde pak motor s převodovkou a na paletce by to mělo zajet i do auta ... snad :) jednou :D

jinak ramena od MOOGu, přebroušené a stržené hrany, aby lépe chytla barva a nerezivělo to od hran a přestříkané silnější vrstvou toho PU laku jako na nápravnici
ObrázekObrázek

PříspěvekNapsal: čtv 14. bře 2013 23:36:17 

jepit ložiska mi přijde jako blbost jedině snad kdyby tam šly hodně volně rozebral a složil jsem několik převodovek a nikdy tam ty ložiska lepený nebyly a ani jsem je tam já nikdy nelepil. Nevím co ti to na těch ložiskách udělalo ale myslím že to na funkci vliv nemá pokud tam drží a nejsou v těch dírách vyloženě volně tak bych to neřešil. To mytí je parádní a dá to hodně práce a je vidět že to děláš s láskou ale je to trošku zbytečná práce a v provozu to stejně takhle dlouho nevydrží. Hlavní je že z toho máš radost

PříspěvekNapsal: pát 15. bře 2013 0:16:22 
Administrátor

začínám toho být trochu otrokem :) že ten hliník pujde rychle pryč je mi jasné, ale těžko to odfláknout, když se se vším doted babrám ... nejhorší je, že to nejde ani umýt jen tak nějak napůl .. že bych jako třeba seškrábal hlínu nebo tak, to by se mi hlavně i blbě skládal, pak blbě manipulovalo, měl bych ve spojích bordel, teklo by to. Ten maras uvnitř jsem chtěl stejně odstranit do posledního zbytku... těžko bych strpěl vědomí, že sem nový olej nalil to téhle sračky :) no prostě to mytí už mě fakt nebavilo .. zase od vsech tech ostrých hran dosekané a dořezané ruce jako nějaký sebepoškozovač, všecko zakypané .. no snad už je to poslední věc

volně by ty ložiska být neměly, ale přijde mi, jako by se protočily, chvilku se točily do doby, než se to "zadřelo" ... a proto je ten hliník nalepený na ložiskách a vytrhaný z otvoru ... určitě víš, co je to za jev ... tak právě váhám, jeslti z toho vyvozovat nějaké závěry

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 564 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina