Fórum FIAT Croma klub

... úlohou tohoto fóra je sjednotit všechny majitele a příznivce vozů FIAT Croma za účelem výměny zkušeností, poskytnutí rad a informací
Právě je úte 16. říj 2018 23:46:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nefunkční tempomat na 5. a 6. stupeň
PříspěvekNapsal: pát 28. bře 2014 10:11:43 
Offline

Registrován: pát 28. bře 2014 9:54:05
Ahoj, setkal jsem se se zajímavým problémem.

Koupil jsem Cromu, při koupi jsem si nevšiml, že na 5. a 6. rychlost hučí převodovka, následovalo zjištění, že je rozpadlé ložisko na hřídeli a převodovka na výměnu. Servis to vyřešil sehnáním převodovky z nabouraného Opelu Vectra, která by měla být stejná, i dle servisních manuál má stejné převodové poměry.

Po výměně s převodovkou nejsou problémy, ale přestal mi fungovat tempomat na 5. a 6. rychlost (na nižší funguje správně). Spolu s převodovkou se udělala výměna spojky a setrvačníku, protože už byly taky skoro po smrti.

Zkoušel jsem o problému něco najít, na několika anglických fórech se lidi s Fiaty (nejen s Cromou) ptají na stejný problém, odpověď ale žádná.


Laicky bych asi vyloučil chybné čidlo na spojce a na brzdě, které by tempomat vypnulo - to by se pak nezapnul nikdy. Možnost která se nabízí, je jiný převodový poměr na 5. a 6. stupni, což by potom software vyhodnotil jako neplatné otáčky pro zapnutí tempomatu (zařazený rychlostní stupeň počítá z otáček motoru a rychlosti, není tam na to žádný senzor, který by přímo hlídal třeba polohu řadící páky).

Otázka je, dá se tento problém nějak rozumně diagnostikovat? Se servisem jsem to zatím řešil jen po telefonu, prý tempomat je v podstatě nediagnostikovatelný, protože je to jen softwarová záležitost (tady podle mě servis trochu kecá, ale těžko říct).

Kdyby Vás něco rozumného napadlo, budu rád za nápady. Pokud ne, berte to jako novou informaci, a pokud se mi povede problém vyřešit, tak i rozšíření všdomostí o Cromě:)

Adam


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 28. bře 2014 16:11:35 
Offline
Mecenáš fóra
Uživatelský avatar

Registrován: sob 06. říj 2012 17:39:35
Bydliště: Opatovice
Můj laický názor je, že servis Fiat Ti to musí opravit. Nebude to levný, ale je to jejich záležitost. Problém bude určitě v nějakém čidle, vím, že je to rada o ničem, ale nejlepší bude, když se s nima domluvíš a zajedeš tam. Není možné, aby Ti řekli, že je to SW a tím je to nediagnostikovatelné, pak tedy ať přehrají software.

Ahoj

_________________
Fiat Croma II 1,9JTD Multijet 88kW 12/2006
Fiat Marea weekend 1,9 tdi 1998 ex
Fiat Tipo 1,4i.e. ex


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 28. bře 2014 17:08:54 
Offline

Registrován: pát 28. bře 2014 9:54:05
JiFi: do servisu s tím samozřejmě pojedu, nejspíš už po víkendu, spíš mě zajímalo, jestli někdo o něčem podobném neslyšel, abych servisu usnadnil práci při hledání závady. Třeba se ukáže, že rovnou na diag bude vypsaná chyba nějakého čidla a vyřeší se to hned...uvidíme:)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 28. bře 2014 20:21:39 
Offline
Vrchní provokatér fóra
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 17. úno 2011 21:57:50
Bydliště: Kroměříž
Není to priznak umírajícího cidla tacho(ot diferencialu)?Pri vymene převodovky se mohlo umirani urychlit.Taky pokud je to tvy cidlo a ne z opela.A pokud je tvoje,je mozny ze bylo poskozeno prave tou hrideli ze spatne převodovky.Kdyz v servise na nic neprijdou,zacnou nahodile menit cidla.Az se trefi.Mozna napoprvé.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 29. bře 2014 9:27:40 
Offline

Registrován: pát 28. bře 2014 9:54:05
No, potom je mi divný, že by to fungovalo na nižší stupně, ale možnost, že je čidlo z opelu a nekomunikuje to správně zní zajímavě...díky za tip


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 3:02:41 
Offline

Registrován: čtv 02. čer 2016 2:11:38
Ahoj
Mám ten istý problém že som na crome vymanil prevodovku, zotrvačník a spojku a teraz mi nejde tempomat na 5. a 6. prevodovom stupni.Prosím ťa napíš ako sa ti to podarilo opraviť , alebo kde môže byť problém, potrebujem tempomat lebbo chcem isť o mesiac do chorvátska a veľmi by mi to uľahčilo cestu ak by som ho mal funkčný.
ďakujem za rýchlu odpoveď.
Martin


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 12:51:43 
Offline

Registrován: pát 28. bře 2014 9:54:05
Ahoj, zklamu tě, byl jsem s tím jednou u Fiatu, tam to projeli s diagnostikou, řekli mi že na nic nepřišli. Tak jsem se rozhodl smířit s autem bez tempomatu, než abych jim to tam nechal na nějaké pokusy, kdy by vyměnili půlku auta a nakonec řekli, že nic... :)

Od té doby jsme s Cromou zvládli i cestu do Portugalska bez tempomatu, takže Chorvatska se neboj, je to o zvyku - už mi ani nepřijde, že by mi něco chybělo :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 17:01:28 
Offline

Registrován: čtv 02. čer 2016 2:11:38
Ahoj
vďaka za rýchlu odpoveď aj, keď som sa nepotešil, ale všimol som si že ten prevod je na vymenenej spojke dlhší, že na 5. a 6. prevodovom stupni mi točí asi o 150-200 otáčok menej pri porovnateľnej rýchlosti ako to bolo na originálnej spojke , tak môj názor je
že je potrebne upraviť to softvérovo , zmeniť nejaké vzorce , alebo mapy , ale to si myslím že to nespravi každý servis, možno by trebalo prehrať tempomat z vectry do cromy a to by pomohlo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 18:53:48 
Offline

Registrován: pát 28. bře 2014 9:54:05
Jo, takže máš taky převodovku z Vectry, která má jiný stálý převodový poměr, než původní Cromácká. To je i moje teorie, z manuálu jsem vyčetl, že tempomat určuje převodovej stupeň podle otáček motoru a otáček kol. Pokud vyhodnotí převodový stupeň jako neplatný, tak se nezapne, protože by to mohla způsobit např. prokluzující spojka. Dělal jsem si na to i tabulku, právě na pětku a šestku je rozdíl mezi otáčkama největší.


S tímhle jsem u Fiatu taky nepochodil, musel bys asi najít někoho, kdo se v tom fakt hodně vyzná. Zkoušel jsem i nějaký firmy, co dělaj chiptuning, ale nikdo se do toho neměl.

Na druhou stranu nefunkční tempomat na pětku a šestku řeší lidé na fórech i bez výměny převodovky. Takže těžko říct.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 02. čer 2016 23:18:34 
Offline

Registrován: čtv 02. čer 2016 2:11:38
Ahoj

dnes som volal do f. alfatuning, Dubnica nad Váhom, tam mi povedal majiteľ že to vie spraviť že je to vec ktorú nerobí každý. potreboval bi si to otestovať v aute a prepočítať podľa otáčok a vedel by to softverovo poriešiť , cenu mi vravel cca. 200 € , Na forach som zistil že je vraj fakt frajer na Fiat a alfa .
Neviem či som ochotný do toho toľko investovať keď len tá prevodovka má už stala kopec. A to ešte + cesta do Dubnice asi 350km.
Ak chceš tak sa naňho obrať , veľmi ochtný pán.
http://alfatuning.sk/kontakt.php?lang=sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát 03. čer 2016 6:44:00 
Offline

Registrován: pát 28. bře 2014 9:54:05
Díky moc za tip, budu to mít v paměti a případně předám dám. Sám to určitě nevyužiju, tolik peněz za to nedám - radši budu šlapat na plyn :)

Ale kdybys k němu náhodou jel, dej určitě vědět jak si dopadl, jsem sám zvědavý.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
POWERED_BY
Český překlad – phpBB.cz